Ruumzicht is tijdelijk gesloten vanwege verbouwing De havenmeester is in de wintermaanden op wisselende dagen aanwezig maar in ieder geval op de dinsdag, woensdag en vrijdag. Hij is verder telefonisch bereikbaar op werkdagen via 0313-631434. De administratie is bereikbaar op dinsdag tussen 9:00 en 17.00uur via 0313 - 63 14 34.
Op zaterdag 27 januari 2018 vertrok een door de Compagnie georganiseerde winteractiviteit ’s ochtends vroeg met een bus vol mensen vanaf de WSV Giesbeek richting Friesland.
Na het welkomstwoord door de Compagnie-voorzitter liet een kopje koffie zich al goed smaken. En na zo’n 1,5 uur rijden “meerde” de bus af in Earnewald bij het skûtsjemuseum. Wederom was er koffie, maar dan wel met echte Friese oranje koek.
Terwijl een ieder hiervan zat te genieten vertelde Harm van der Vlas ons het een en ander over het skûtsje, skûtsjesielen en alles wat hiermee te maken heeft. Ook gaf hij duidelijk aan dat het wedstrijd skûtsjesielen topsport is.
Hierna volgde een rondleiding van zo’n 1,5 uur door het museum in 3 groepen met voor elke groep een gids. Het smidsvuur brandde volop en de smid smeedde er lustig op los.
Nadat er veel vragen door de gidsen waren beantwoord was er tijd voor de lunch, waarbij natuurlijk het Friese suikerbrood niet ontbrak. Deze liet zich goed smaken, en een gekookt eitje gaat er ook altijd wel in. Wat fruit na, nog even rondneuzen en op naar het middag programma.
Na een half uurtje rijden “meerden” we af bij kaasboerderij De Deelen nabij Oldeboarn. Twee gidsen, de boerin en schoonmoeder, stonden ons al op te wachten en na een welkomstwoordje werd de groep in tweeën gesplitst voor de rondleiding. Om beurten werd er een bezoek gebracht aan de kaasmakerij en de bijbehorende boerderij.
De boerderij bestaat uit 200 melkgevende koeien die niet het hele jaar door melk produceren, en 200 koeien die in de wacht staan en invallen als dit nodig is. Dit om de continuiteit van melktoevoer te waarborgen.
Daarnaast heeft de boerderij nog een afdeling die voor het voer zorgt. Het melken is volledig geautomatiseerd via robots. Alleen het krijgen van kalfjes moeten de koeien helemaal zelf doen. waar we dan toevallig getuige van mochten zijn. Veelzijdige bedrijfsonderdelen dus.
Hier begon de rondleiding met kaas proeven. Een bezichheid die bij iedereen in de smaak viel. Vervolgens begon de rondleiding door de kaasmakerij, waarin 6 dagen per week gewerkt wordt.
Zowel de boerin als de schoonmoeder wisten ons op een heel prettige manier het een en ander te vertellen over het maken van de verschillende soorten kaas.
We hebben veel opgestoken van dit bedrijf. Want wist je dat:
Kort om: het was een heel leerzame middag.
Na nog een bezoekje aan de zuivelwinkel te hebben gebracht, waar royaal door bijna iedereen werd ingeslagen, was het al weer snel 16.00 uur en konden we in een warm gestookte bus aan de terugreis beginnen. Waarin, onder het genot van een drankje en bijbehorend (kaas)hapje, nog druk werd nagepraat over deze wederom interessante dag. Voor we het wisten “meerde” de bus voor de 3e keer af vandaag, maar nu in de thuishaven Giesbeek.
Voor diegenen die zich voor de maaltijd hadden ingeschreven stond er een geweldig verzorgd stamppot buffet te wachten, verzorgd door Barry en Petra. Nog een lekker toetjes buffet na en de dag kon naar tevredenheid worden afgesloten.
Ook in de winter reizen we niet alleen, alleen met zijn allen
Theo en Erna Scheers
OKT
10
|
Repetitie avond Ruumsingers
Ruumsingers | 20:00 - 22:00 | deel 3 / 15 | Lijzijde |
OKT
14
|
LZ - Klein Vaarbewijs 1 maandagen
Cursussen | 19:30 - 22:00 | deel 3 / 10 | Lijzijde WSV Giesbeek |
OKT
15
|
Vrijzeilen woensdagmiddag
Valkzeilen | 12:30 - 16:00 | deel 5 / 7 | Haven WSV Giesbeek |
OKT
16
|
Woensdagavondcompetitie
Algemeen | 20:00 - 22:00 | deel 26 / 28 | Lijzijde |
OKT
19
|
Kielboten schoonmaken
Valkzeilen |