Najaar 2020 geen cursus

De cursus Klein Vaarbewijs 1, die we in oktober 2020 zouden starten, gaat in verband met Covid 19 niet door. De ruimte in Lijzijde is niet geschikt om dan deze cursus te geven.

De bedoeling is om in het voorjaar, als er gevaccineerd kan worden of er mogelijk een andere oplossing is, weer met de cursus te starten. Misschien komt er dan een verkorte cursus, of meerdere, zodat we snel een groot aantal cursisten kunnen voorbereiden op het examen.

Alternatief

Als alternatief voor de cursus verwijzen we naar de online cursus van de uitgever van het lesboek, dat we ook in Giesbeek gebruiken: VBO. Bij deze online cursus ontvang je ook het lesboek als naslagwerk. Eventuele vragen tijdens deze online cursus kan Onno Walda altijd beantwoorden.

Cursus Klein Vaarbewijs 1

Hopelijk medio voorjaar 2021 start Onno Walda een nieuwe cursus Klein Vaarbewijs 1 bij de vereniging (bij voldoende deelname).

Klein Vaarbewijs 1 is verplicht voor de volgende categorieën schepen:

• Een schip met een lengte van 15 meter of meer dat niet bedrijfsmatig gebruikt wordt tot een maximale lengte van 25 meter.
  • Een schip met een lengte tussen de 15 en 20 meter dat bedrijfsmatig wordt gebruikt of daarvoor bestemd is.
  • Een motorboot met een lengte van minder dan 15 meter die een snelheid van meer dan 20 kilometer per uur kan bereiken, (dus ook voor een rubberboot met ca. 6 pk, of voor een jetski).

Klein Vaarbewijs 1 geldt voor rivieren, kanalen, de randmeren en de kleine (Friese) meren.

Uitleg is onmisbaar

CBR is de organisator die het examen afneemt, er worden vragen gesteld over techniek, betonning, manoeuvreren, navigatieverlichting en reglementen. Ook worden meerdere vraagstukken gecombineerd in één vraag. Je kunt bij elke CBR vestiging examen doen.

Uitleg door docenten is onmisbaar. Online cursussen bieden niet genoeg ondersteuning als voorbereiding op het examen. Er bestaan geen echte 'proefexamens'. Docenten behandelen vragen die door cursisten worden gemeld na een examen.

Naast het doornemen van de lesstof is het vooral een uitwisseling van de ervaringen die iedereen heeft meegemaakt op het water.

Geen praktijkexamen

In tegenstelling tot wat zo nu en dan wordt beweerd, dat er een praktijkexamen aanstaande is, klopt niet. Er komt geen praktijkexamen! Zie voor meer informatie de site van het CBR, de organisatie die de vaarexamens afneemt.

Onno Walda is de docent van deze cursus.

Wanneer

Bij een voldoende aantal deelnemers en als de omstandigheden het toestaan, geeft de docent Onno Walda de cursus hopelijk weer medio voorjaar 2021.

Kosten

De kosten voor 10 lesavonden bedragen (onder voorbehoud) € 125,- voor leden en € 165,- voor niet-leden. Dat bedrag is inclusief cursusboek en overig studiemateriaal, maar is exclusief het examen bij CBR en de examenkosten.

kvb1-01

Meer informatie en aanmelden

Neem contact op met Onno Walda voor meer informatie via adlaw.onno.[antispam].@wsvgiesbeek.nl of bel hem op 06-55747611.