Klein Vaarbewijs 1 en 2

Bij voldoende belangstelling geeft WSV Giesbeek de mogelijkheid om de cursus Klein Vaarbewijs 1 en 2 te volgen. Beide cursussen is een leerzaam en gezellig bij elkaar zijn met veel uitwisseling van ervaringen en eenvoudig te leren stof.

Verplicht voor

Het Klein Vaarbewijs is verplicht voor de volgende categorieën schepen:

• Een schip met een lengte van 15 meter of meer dat niet bedrijfsmatig gebruikt wordt tot een maximale lengte van 25 meter.
  • Een schip met een lengte tussen de 15 en 20 meter dat bedrijfsmatig wordt gebruikt of daarvoor bestemd is.
  • Een motorboot met een lengte van minder dan 15 meter die een snelheid van meer dan 20 kilometer per uur kan bereiken, dus voor een rubberboot met ca. 6 pk, of een jetski.

Het Klein Vaarbewijs zou eigenlijk verplicht moeten worden voor iedereen die zich met welk schip dan ook verplaatst op het water. Maar helaas is het nog niet zo ver.

Vamex is de organisator die het examen afneemt. Er worden onder meer vragen gesteld over techniek. Er komen 'stellingvragen' aan de orde, en er worden meerdere vraagstukken gecombineerd in één vraag.

Uitleg door docenten

Uitleg door docenten is onmiskenbaar, "online" cursussen bieden niet genoeg ondersteuning als voorbereiding op het examen. Er bestaan geen echte "proefexamens', docenten behandelen vragen die door de cursisten worden gemeld na een examen.

De volgende onderwerpen komen onder meer aan de orde:

• De theoretische kennis van manoeuvreren: hoe leg je aan, hoe keer je op een smal water
  • Kennis over de motor in je schip
  • Kennis over boeien, waarom zijn er groene en rode boeien
  • Kennis over voorrangsregels: waarom heeft een zeilschip 'bijna altijd' voorrang en waarom een groot schip niet altijd, wat moet je met dat blauwe bord aan stuurboordzijde van grote schepen op de IJssel, waarom zit er soms een gele ruit op een passagiersschip
  • Kennis over veiligheid aan boord: hoe voorkom je brand aan boord en hoe blus je een brand bij een ander (liever niet bij jezelf)

Veiligheid op het water gaat voor alles, daarom vinden wij dat onze vereniging deze cursus dient te verzorgen. Er komt ook iemand van de Rijkswaterstaat op bezoek.

KVB I geldt voor rivieren, kanalen, de randmeren en de kleine ( Friese) meren.
KVB II geldt voor ruime binnenwateren zoals Westerschelde, IJsselmeer en Waddenzee.

Docenten

Onno Walda geeft de cursus Klein Vaarbewijs I, deze duurt ca. 10 avonden van 20.00-22.15 uur. Ralph Witten geeft de cursus Klein vaarbewijs 2.

Cursusboek

Het cursusboek van de VBO zal worden gebruikt, hierin zijn KVB I en II opgenomen.
Het cursusboek is bij de cursuskosten inbegrepen.

Cursussen | 20:00 - 22:00 | WSV Giesbeek

De kosten zijn 125,- € voor de cursus inclusief boek maar exclusief examenkosten

RZ - Repetitie avond Ruumsingers

Ruumsingers | 20:00 - 10:30 | Ruumzicht