cadet-zeilteamCadetklasse

De Cadet is een tweemans wedstrijdzeilboot voor zeven- tot zeventienjarigen. Het is de enige internationaal erkende tweemans-wedstrijdklasse voor de jeugd. De Cadet werd in 1947 ontworpen door Jack Holt.

Eigenschappen Cadet

De boot is volledig getuigd met een grootzeil, een fok en een spinnaker. Oorspronkelijk waren de boten van hout, maar tegenwoordig worden vrijwel alle nieuwe boten van polyester gemaakt. De Cadet is zeewaardig en bestand tegen golfslag en ruw water. Tot windkracht vijf kan de boot het water op.

De Cadet is een opleidingsklasse voor jeugd die in een tweemansboot het wedstrijdzeilen wil leren. Het is een aanloopklasse voor de grotere tweemanswedstrijdboten als 420, 470, 29er, 49erFX, 49er, Nacra 15 en Nacra 17.

De Cadetklasse

WSV Giesbeek geeft zeillessen in de Cadet aan jeugd tot en met 17 jaar. Daarnaast telt de vereniging ongeveer 14 kinderen die wedstrijden zeilen in de Cadet, of als stuurman of als bemanning. Zij zijn allen lid van de Landelijke Cadetklasse, de DCCA. De DCCA organiseert wedstrijdtrainingen op verschillende locaties verspreid over het land waaronder ook in Giesbeek.

Wedstrijdzeilen

Wil jij graag wedstrijdzeilen? Neem dan contact op met de DCCA. Voor kinderen tot ongeveer 12 jaar is het gebruikelijk dat zij instappen bij een ervaren stuurvrouw of stuurman die hen mede opleidt. Een eigen boot is dan nog niet nodig.

Jeugd vanaf 12 jaar starten (met voldoende ervaring) of gaan verder als stuur. Daarvoor is het wel nodig om een eigen boot te hebben.

wsv-giesbeek-cadet-teamWK 2019 in Polen

Heb je geen boot, maar wel zin om wedstrijden te varen? Neem dan contact op met de DCCA. Zij kunnen je wellicht verder helpen.

Er zijn diverse mogelijkheden. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld bootbezitters die een bemanning willen opleiden om deel te kunnen nemen aan het wereldkampioenschap (WK) in Polen in 2019.

Meer informatie

Meer informatie over het wedstrijdzeilen in de Cadet vind je op de website van de DCCA

cadet-zeilwedstrijd-dyr-2018

Zeildag aangepast zeilen