Informatie zeillessen

Officiële zeilschool

WSV Giesbeek is een officiële zeilschool. De vereniging heeft diverse lesboten tot haar beschikking voor zowel jeugd als volwassenen.

WSV Giesbeek geeft zeilles volgens de richtlijnen van de Commissie Watersport Opleidingen (CWO). Nagenoeg alle zeilscholen in Nederland werken met dit CWO-systeem. Het CWO diploma is een landelijk erkend diploma. Zie voor een korte toelichting onderaan deze pagina.

In de CWO-opleiding staan kwaliteit, veiligheid, plezier en het kweken van enthousiasme voor het zeilen voorop.

Om deel te kunnen nemen aan de zeillessen:

• moet je in het bezit zijn van een zwemdiploma
  • moet je lid zijn van WSV Giesbeek
  • minimaal 8 jaar oud zijn of 8 jaar worden gedurende het zeilseizoen

Indoor zeilles

We starten de jeugdzeillessen met een gratis indoor zwembadtraining in Zwembad De Dumpel in Velp. Je kunt ook eerst deelnemen aan de indoorzeilles, om te bepalen of het wat voor je is, en je daarna aanmelden voor de zeillessen.

Jeugd en volwassenen

De vereniging heeft de volgende lesboten tot haar beschikking:

Voor iedere boottype geldt dat je 12 zeillessen krijgt gedurende het seizoen. Het seizoen loopt globaal van eind maart tot eind juni. Als blijkt dat door uitval de 12 zeillessen niet gehaald worden in het seizoen, dan worden na de zomervakantie nog een of meerdere dagen gepland.

Contactpersonen

Martijn van Straaten is de contactpersoon voor de zwaardboten (470, Cadet, Laser, Laser Pico en de Optimist). Hij is bereikbaar via netaartsnav.njitram.[antispam].@wsvgiesbeek.nl of mobiel via 06-10496370.

Willem Sijbrant is de contactpersoon voor het zeilen in de Valken (kielboot) en bereikbaar via eitcurtsnitoobleik.[antispam].@wsvgiesbeek.nl en via 0313-631516.

Aanmelden en kosten 2019

De kosten voor de 12 zeillessen in 2019 bedragen € 210,00 voor volwassenen en € 160,00 voor jeugd (t/m 17 jaar).

Dit bedrag is exclusief de kosten voor het lidmaatschap en de daarbij horende eenmalige entreekosten.

Lesdagen en -tijden

De jeugdzeillessen in de Cadet en Laser Pico starten in de week van 15 april 2019. De lessen in de optimist starten op dinsdag 7 mei. De Laser pico's trainen op de dinsdagavond en zaterdagochtend, de Cadetten op de woensdagavond en de Optimisten op de dinsdagavond.

De avondlessen starten om 18.00 uur met het klaarmaken van de boten zodat iedereen om 18.30 uur het water op kan. We gaan ervan uit dat de zeilkleding ook al aan is om18.00 uur. Rond 20.30-21.00 uur zijn de avondlessen afgelopen.

Op de zaterdagochtend starten de lessen om 9.00 uur met het zeilklaar maken van de boten en zijn de lessen rond 11.30-12.00 uur afgelopen.

CWO niveaus

De vereniging geeft les op drie verschillende CWO niveaus:

• CWO I: voor de beginnende zeiler
  • CWO II: voor de semi-gevorderde zeiler
  • CWO III: voor de gevorderde zeilers

CWO diploma's

Afhankelijk van het type boot waarin je de zeillessen volgt, ontvang je na het goed doorlopen van de lessen en als je voldoet aan de CWO-eisen een van de volgende diploma's:

• een jeugdzeilen eenmans CWO diploma (Optimist, Laser Pico)
  • een jeugdzeilen tweemans CWO diploma (Cadet)
  • een zwaardboot eenmans CWO diploma (Laser)
  • een zwaardboot tweemans CWO diploma (470)
  • een kielboot CWO diploma (Valk)

zeilles-laser-1

Toelichting CWO systeem

CWO I (voor de beginnende zeiler)

Heb je nog nooit gezeild dan begin je de zeillessen op CWO I niveau. Tijdens deze zeillessen leer je de basisbeginselen van het zeilen. Denk aan: op- en aftuigen van de boot, bediening van de zeilen, sturen en het overstag gaan. Ook leer je de theorie achter het zeilen en besteden we aandacht aan de vaarregels op het water.

Na afloop van alle zeillessen bepalen de instructeurs of je alle basisvaardigheden die horen bij dit niveau onder de knie hebt. Als dat het geval is dan ontvang je na afloop je CWO I diploma en ben jij in staat om veilig te zeilen onder gunstige omstandigheden: een rustig vaarwater en een matige wind (3 Beaufort).

Behaal je dit niveau nog niet, dan ontvang je van ons een vorderingenstaat. Het volgende jaar kun je dan verder aan de slag om het niveau wel te behalen.

CWO II (voor de semi-gevorderde zeiler)

CWO II volgt op CWO I. Er wordt van je verwacht dat je de basisvaardigheden van CWO I beheerst zodat je verder kunt gaan met het leren van manoeuvres als opkruisen, aankomen aan hoger wal en dergelijke. Ook de bijbehorende theorie komt aan bod. Voldoe je na afloop aan de voorgeschreven eisen dan ontvang je je CWO 2 diploma en kun je zeilen onder redelijke omstandigheden: niet te druk vaarwater op meren en plassen, overdag met voldoende zicht, tot windkracht 4 Beaufort.

Volg je de zeillessen op dit niveau in een Valk (kielboot) dan hoort daar ook een theorie-examen bij. In dat geval ontvang je alleen je kielboot CWO II diploma als je zowel de praktijk als theorie goed hebt afgesloten.

CWO III (voor de gevorderde zeiler)

Het diploma omvat zowel de basis (CWO I) als de semigevorderden (CWO II) manoeuvres zoals aankomen aan hogerwal en lagerwal. Bij zeillessen in een zwaardboot komen ook de bijzondere technieken en de beginselen van het wedstrijdzeilen aan bod. Dit alles onder redelijke omstandigheden tot windkracht 6 Beaufort. Ook de theorie sluit bij het gevorderdenniveau aan.

Uit ervaring blijkt dat dit diploma meestal niet te behalen is in een seizoen. Waarschijnlijk ben je dus twee jaar bezig om dit diploma te halen.

Zeildag aangepast zeilen

Aangepast zeilen | 10:00 - 16:00 | WSV Giesbeek