Informatie zeillessen

Officiële zeilschool

WSV Giesbeek is een officiële zeilschool. De vereniging heeft diverse lesboten tot haar beschikking voor zowel jeugd als volwassenen.

WSV Giesbeek geeft zeilles volgens de richtlijnen van de Commissie Watersport Opleidingen (CWO). Nagenoeg alle zeilscholen in Nederland werken met dit CWO-systeem. Het CWO diploma is een landelijk erkend diploma. Sinds zomer 2021 werken wij met het online Watersportpaspoort dat hoort bij de CWO-methodiek. Daardoor reiken we geen officieel CWO-diploma en/of vorderingstaten in papieren vorm uit. 

In de CWO-opleiding staan kwaliteit, veiligheid, plezier en het kweken van enthousiasme voor het zeilen voorop. Zie voor een korte toelichting over het CWO-systeem onderaan deze pagina.

Deelname voorwaarden

Om deel te kunnen nemen aan de zeillessen:

 • moet je in het bezit zijn van een zwemdiploma
 • moet je lid zijn van WSV Giesbeek
 • minimaal 8 jaar oud zijn of 8 jaar worden gedurende het zeilseizoen

Kosten zeillessen 2023

De kosten voor de 12 zeillessen in 2023 bedragen € 250,00. Jeugd tot en met 17 jaar krijgt € 50,- korting.  

Dit bedrag is exclusief de kosten voor het lidmaatschap en de daarbij horende eenmalige entreekosten.

gelrepas-logo

WSV Giesbeek is partner van de Gelrepas. Heb je deze pas en wil je deze inzetten voor zeillessen stuur dan een mail naar eitartsinimda.[antispam].@wsvgiesbeek.nl.

Jeugd en volwassenen

De vereniging heeft de volgende lesboten tot haar beschikking:

Voor gevorderde zeilers in een Laser of een vergelijkbare boot is er ook de mogelijkheid om deel te nemen aan de zwaardboottrainingen op de dinsdagavonden

Voor iedere boottype geldt dat je 12 zeillessen krijgt gedurende het seizoen. Het seizoen loopt globaal van eind maart/begin april tot begin juni (voor de Valken) en tot de start van de zomervakantie (regio Zuid, voor de jeugdzeilers). Of er in vakanties doorgezeild gaat worden wordt in onderling overleg met de instructeurs bepaald.

Als blijkt dat door uitval (door vakantie bijvoorbeeld) de 12 zeillessen niet gehaald worden in het seizoen, dan worden na de zomervakantie nog één of meerdere dagen gepland.

Contactpersonen

De coordinator voor de zwaardboten (Laser, Laser Pico en de Optimist) is bereikbaar via eitcurtsnitoobdraawz.[antispam].@wsvgiesbeek.nl.   

De coordinator voor de zwaardboottrainingen op de dinsdagavonden (Laser) is bereikbaar via nelieztoobdraawz.[antispam].@wsvgiesbeek.nl.  

De coordinator van de Valken (kielboot) is bereikbaar via eitcurtsnitoobleik.[antispam].@wsvgiesbeek.nl.

Lesdagen en -tijden zwaardboten

De trainingen voor de:

 • Cadet zijn op de woensdagavond
 • Optimisten zijn op de zaterdagochtend
 • Laser Pico's zijn op de dinsdagavond
 • Lasers (volwassenen) zijn op de woensdagavond (beginner en gevorderd) en zaterdagochtend (gevorderd)

De avondlessen starten om 18.00 uur met het klaarmaken van de boten zodat iedereen om 18.30 uur het water op kan. We gaan ervan uit dat de zeilkleding ook al aan is om 18.00 uur. Rond 20.30-21.00 uur zijn de avondlessen afgelopen.

Op de zaterdagochtend starten de lessen om 9.00 uur met het zeilklaar maken van de boten en zijn de lessen rond 11.30-12.00 uur afgelopen. 

Mocht het aanbod niet aansluiten bij jouw vraag, neem dan even contact op de coordinator via eitcurtsnitoobdraawz.[antispam].@wsvgiesbeek.nl. Bij voldoende interesse kan het aanbod van zeillessen dan eventueel uitgebreid worden.

Indoor zeilles

We starten de jeugdzeillessen met een gratis indoor zwembadtraining op 2 april 2023 in het Biljoenbad in Velp. Je kunt ook eerst deelnemen aan de indoorzeilles, om te bepalen of het wat voor je is, en je daarna aanmelden voor de zeillessen.

Aanmelden

Aanmelden voor de zeillessen verloopt via deze pagina: klik hier.

CWO niveaus

De vereniging geeft les op drie verschillende CWO niveaus:

 • CWO Basis: voor de beginnende zeiler
 • CWO Ervaren: voor de semi-gevorderde zeiler
 • CWO Gevorderd: voor de gevorderde zeiler

Sinds zomer 2021 verwerken we alle verrichtingen online via het digitale Watersportpaspoort. Ook de cursisten krijgen toegang tot dit systeem en kunnen hun verrichtingen volgen. 

Voorheen (tot 2023) werden de CWO niveaus aangeduid als CWO 1, CWO 2 en CWO 3. CWO Basis is hetzelfde als CWO 1, CWO Ervaren hetzelfde als CWO 2 en CWO Gevorderd hetzelfde als CWO 3. Op onze website kan het zo zijn dat de termen nog niet overal zijn aangepast aan de nieuwe naamgeving.

zeilles-laser-1

CWO diploma's

Afhankelijk van het type boot waarin je de zeillessen volgt, ontvang je na het goed doorlopen van de lessen en als je voldoet aan de CWO-eisen een van de volgende diploma's:

 • een jeugdzeilen eenmans CWO diploma (Optimist, Laser Pico)
 • een zwaardboot eenmans CWO diploma (Laser)
 • een kielboot CWO diploma (Valk)

Zeker voor de diploma's horend bij CWO Ervaren en CWO Gevorderd blijkt dat je die vaak niet in een zeilseizoen kunt halen.

Haal je een CWO diploma niet, dan ontvang je een online CWO vorderingenstaat waarop staat welke onderdelen je beheerst en welke nog (net) niet. Met deze vorderingenstaat kun je het jaar daarop gewoon weer verder gaan met de zeillessen.

In ieder geval staat plezier in het zeilen voorop!  

Toelichting CWO systeem

CWO Basis (voor de beginnende zeiler)

Heb je nog nooit gezeild dan begin je de zeillessen op CWO Basis niveau. Tijdens deze zeillessen leer je de basisbeginselen van het zeilen. Denk aan: op- en aftuigen van de boot, bediening van de zeilen, sturen en het overstag gaan. Ook leer je de theorie achter het zeilen en besteden we aandacht aan de vaarregels op het water.

Na afloop van alle zeillessen bepalen de instructeurs of je alle basisvaardigheden die horen bij dit niveau onder de knie hebt. Als dat het geval is dan ontvang je na afloop je CWO Basis diploma en ben jij in staat om veilig te zeilen onder gunstige omstandigheden: een rustig vaarwater en een matige wind (3 Beaufort).

Behaal je dit niveau nog niet, dan ontvang je van ons een vorderingenstaat. Het volgende jaar kun je dan verder aan de slag om het niveau wel te behalen.

CWO Ervaren (voor de semigevorderde zeiler)

CWO Ervaren volgt op CWO Basis. Er wordt van je verwacht dat je de basisvaardigheden van CWO I beheerst zodat je verder kunt gaan met het leren van manoeuvres als opkruisen, aankomen aan hoger wal en dergelijke. Ook de bijbehorende theorie komt aan bod. Voldoe je na afloop aan de voorgeschreven eisen dan ontvang je je diploma en kun je zeilen onder redelijke omstandigheden: niet te druk vaarwater op meren en plassen, overdag met voldoende zicht, tot windkracht 4 Beaufort.

Volg je de zeillessen op dit niveau in een Valk (kielboot) dan hoort daar ook een theorie-examen bij. In dat geval ontvang je alleen je kielboot CWO Ervaren diploma als je zowel de praktijk als theorie goed hebt afgesloten.

CWO Gevorderd (voor de gevorderde zeiler)

Het diploma omvat zowel CWO Basis als CWO Ervaren met manoeuvres zoals aankomen aan hogerwal en lagerwal. Bij zeillessen in een zwaardboot komen ook de bijzondere technieken en de beginselen van het wedstrijdzeilen aan bod. Dit alles onder redelijke omstandigheden tot windkracht 6 Beaufort. Ook de theorie sluit bij het gevorderdenniveau aan.

Uit ervaring blijkt dat dit diploma meestal niet te behalen is in een seizoen. Waarschijnlijk ben je dus twee jaar bezig om dit diploma te halen.

 
 
 
 
 
 
 

Activiteiten


 

SEP
24
Eindejaarstocht Motorbootcommissie

Motorbootcommissie | 09:00 - 00:00 | deel 2 / 2 | Vaartocht buiten WSV Giesbeek

SEP
28
Overleg

Algemeen | 19:00 - 23:00 | Lijzijde

SEP
28
Repetitie avond Ruumsingers

Ruumsingers | 20:00 - 22:03 | deel 2 / 8

SEP
30
Sailability zeildag

Sailability | 10:00 - 17:00 | WSV Giesbeek

OKT
2
LZ - Klein Vaarbewijs 1 maandagen

Cursussen | 20:00 - 22:00 | deel 1 / 10 | Lijzijde WSV Giesbeek

Contact


 

ADRES

 • Watersportvereniging Giesbeek
 • Havenweg 4
 • 6987 EP Giesbeek

TELEFOON

  E-MAIL administratie

  E-MAIL ligplaatsen

© 2022 WSV Giesbeek