Informatie zeillessen

Officiële zeilschool

WSV Giesbeek is een officiële zeilschool. De vereniging heeft diverse lesboten tot haar beschikking voor zowel jeugd als volwassenen.

WSV Giesbeek geeft zeilles volgens de richtlijnen van de Commissie Watersport Opleidingen (CWO). Nagenoeg alle zeilscholen in Nederland werken met dit CWO-systeem. Het CWO diploma is een landelijk erkend diploma. Zie voor een korte toelichting onderaan deze pagina.

In de CWO-opleiding staan kwaliteit, veiligheid, plezier en het kweken van enthousiasme voor het zeilen voorop.

Om deel te kunnen nemen aan de zeillessen:

• moet je in het bezit zijn van een zwemdiploma
  • moet je lid zijn van WSV Giesbeek
  • minimaal 8 jaar oud zijn of 8 jaar worden gedurende het zeilseizoen

De jeugdzeillessen starten met een indoorzeilles op zondag 8 april 2018 in zwembad De Dumpel in Velp. Voor deze activiteit kun je je aanmelden door een email te sturen naar fohretsoo.naj.seirdna.[antispam].@wsvgiesbeek.nlJe kunt ook eerst deelnemen aan de indoorzeilles en je daarna aanmelden voor de zeillessen.

Jeugd en volwassenen

De vereniging heeft de volgende lesboten tot haar beschikking:

• 470: voor kinderen vanaf 13 jaar
  • Cadet: voor kinderen van 8 tot 16 jaar
  • Laser 4.7 en Radiaal: voor kinderen ouder dan 13 jaar en volwassenen
  • Laser Pico: voor kinderen ouder dan 9 jaar
  • Optimist: voor kinderen van 8 tot 12 jaar
  • Valk: voor volwassenen

Voor iedere boottype geldt dat je 12 zeillessen krijgt gedurende het seizoen. Het seizoen loopt globaal van eind maart tot eind juni. Als blijkt dat door uitval de 12 zeillessen niet gehaald worden in het seizoen, dan worden na de zomervakantie nog een of meerdere dagen gepland.

Contactpersonen

Andries Jan Oosterhof is de contactpersoon voor de zwaardboten (470, Laser, Laser Pico en de Optimist). Hij is bereikbaar via fohretsoo.naj.seirdna.[antispam].@wsvgiesbeek.nl of mobiel via 06-55276786.

Willem Sijbrant is de contactpersoon voor het zeilen in de Valken (kielboot) en bereikbaar via eitcurtsnitoobleik.[antispam].@wsvgiesbeek.nl en via 0313-631516.

Aanmelden en kosten

De kosten voor de 12 zeillessen bedragen € 210,00 voor volwassenen en € 160,00 voor jeugd (t/m 17 jaar).

Dit bedrag is exclusief de kosten voor het lidmaatschap en de daarbij horende eenmalige entreekosten.

Lesdagen en -tijden

De zeillessen starten in de week van 23 april 2018. Op de dinsdagavonden zijn er zeillessen voor de Optimist en voor het Laser-zeilen (volwassenen).

De woensdagavonden zijn er voor de Lasers (jeugd), Laser Pico's en de 470-boten, de zaterdagochtenden voor de Laser Pico's.

De avondlessen starten om 18.00 uur met het klaarmaken van de boten zodat iedereen om 18.30 uur het water op kan. Rond 20.30-21.00 uur zijn de avondlessen afgelopen.

Op de zaterdagochtend starten de lessen om 9.00 uur met het zeilklaar maken van de boten en zijn de lessen rond 11.30-12.00 uur afgelopen.

CWO niveaus

De vereniging geeft les op drie verschillende CWO niveaus:

• CWO 1: voor de beginnende zeiler
  • CWO 2: voor de semi-gevorderde zeiler
  • CWO 3: voor de gevorderde zeilers

CWO diploma's

Afhankelijk van het type boot waarin je de zeillessen volgt, ontvang je na het goed doorlopen van de lessen en als je voldoet aan de CWO-eisen een van de volgende diploma's:

• een jeugdzeilen eenmans CWO diploma (Optimist, Laser Pico)
  • een jeugdzeilen tweemans CWO diploma (Cadet)
  • een zwaardboot eenmans CWO diploma (Laser)
  • een zwaardboot tweemans CWO diploma (470)
  • een kielboot CWO diploma (Valk)

zeilles-laser-1

Doorstroomschema jeugd

In het doorstroomschema kun je zien hoe je van het ene type boot kunt overstappen naar een volgende boot. Voor seizoen 2018 vervallen de lessen in de Cadet vanwege een tekort aan instructeurs.

Doorloopschema 2007

Toelichting CWO systeem

CWO 1 (voor de beginnende zeiler)

Heb je nog nooit gezeild dan begin je de zeillessen op CWO 1 niveau. Tijdens deze zeillessen leer je de basisbeginselen van het zeilen. Denk aan: op- en aftuigen van de boot, bediening van de zeilen, sturen en het overstag gaan. Ook leer je de theorie achter het zeilen en besteden we aandacht aan de vaarregels op het water.

Na afloop van alle zeillessen bepalen de instructeurs of je alle basisvaardigheden die horen bij dit niveau onder de knie hebt. Als dat het geval is dan ontvang je na afloop je CWO 1 diploma en ben jij in staat om veilig te zeilen onder gunstige omstandigheden: een rustig vaarwater en een matige wind (3 Beaufort).

Behaal je dit niveau nog niet, dan ontvang je van ons een vorderingenstaat. Het volgende jaar kun je dan verder aan de slag om het niveau wel te behalen.

CWO 2 (voor de semi-gevorderde zeiler)

CWO 2 volgt op CWO 1. Er wordt van je verwacht dat je de basisvaardigheden van CWO 1 beheerst zodat je verder kunt gaan met het leren van manoeuvres als opkruisen, aankomen aan hoger wal en dergelijke. Ook de bijbehorende theorie komt aan bod. Voldoe je na afloop aan de voorgeschreven eisen dan ontvang je je CWO 2 diploma en kun je zeilen onder redelijke omstandigheden: niet te druk vaarwater op meren en plassen, overdag met voldoende zicht, tot windkracht 4 Beaufort.

Volg je de zeillessen op dit niveau in een Valk (kielboot) dan hoort daar ook een theorie-examen bij. In dat geval ontvang je alleen je kielboot CWO 2 diploma als je zowel de praktijk als theorie goed hebt afgesloten.

CWO 3 (voor de gevorderde zeiler)

Het diploma omvat zowel de basis (CWO 1) als de semigevorderden (CWO 2) manoeuvres zoals aankomen aan hogerwal en lagerwal. Bij zeillessen in een zwaardboot komen ook de bijzondere technieken en de beginselen van het wedstrijdzeilen aan bod. Dit alles onder redelijke omstandigheden tot windkracht 6 Beaufort. Ook de theorie sluit bij het gevorderdenniveau aan.

Uit ervaring blijkt dat dit diploma meestal niet te behalen is in een seizoen. Waarschijnlijk ben je dus twee jaar bezig om dit diploma te halen.

MEI
RijnRace