Soloklasse

Sluitingszeilwedsstrijd 2015

De Solo is een eenpersoons wedstrijdboot. De boot is licht, handzaam en zeilt fantastisch. De boot werd in 1956 ontworpen door Jack Holt. De Solo is een door het Watersportverbond erkende eenheidsklasse.

WSV Giesbeek kent een grote groep (fanatieke) Solo-zeilers. Meestal doen ze op woensdagavond mee aan de woensdagavond-competitie, gaan ze de strijd met elkaar aan als er weekendwedstrijden zijn.

Eigenschappen Solo

Karakteristiek voor de Solo zijn het stopmpe neusje, de naar binnen hellende en enigszins hol gevormde zijdekken. De inrichting van de boten is veelal identiek. Er is een ruime keuze in mast/zeilcombinaties zodat zowel lichte als zware zeilers in de solo kunnen zeilen. Er zijn veel trimmogelijkheden om het doorgelatte, gestaagde zeil de optimale vorm te geven. Vele Solo’s zijn nog van hout maar nieuwe Solo's worden meestal gemaakt van foam/epoxy waardoor het onderhoud minimaal is.

De Solo is vergelijkbaar met de Laser en de OK-jol. Voordelen ten opzichte van de Laser en OK zijn met name het grotere comfort door de grote kuip. Qua maatvoering zit het tussen de Splash en Europe aan de ene kant, en de Finnjol en Olympiajol aan de andere kant. Voordeel ten opzichte van de Finnjol en Olympiajol is de grotere handelbaarheid door de lichte romp (ook op de wal!). Door de eenvoudigere bouwwijze is de prijs lager.

De Soloklasse

De Soloklasse is een actieve klasse. Zo liggen er veel Solo’s op de bekende plassen: Rhederlaag, Alkmaardermeer, Loosdrechtseplassen, Braassemermeer en het Sneekermeer. De regiocoördinatoren zorgen voor activiteiten en clinics en zijn de vraagbaak voor nieuwe Solozeilers.

In Nederland behoort de Soloklasse tot de top 5 van de zeilklassen. In Nederland groeit de klasse met zo’n tien nieuwe boten per jaar en zijn ze boven nummer 600 uitgekomen.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de Solo? Kijk dan op de website van de Soloklasse. Of neem contact op met Marc Dieben, lid van WSV Giesbeek via marc.dieben@wsvgiesbeek.nl.

Optimist les zaterdag

Zeilinstructie | 10:00 - 14:30 | WSV Giesbeek