Cadet

De Cadet is een tweemans jeugdzeilboot voor kinderen in de leeftijd van 7 tot 17 jaar. De boot heeft een grootzeil, fok en spinnaker, is 3,2 meter lang, 1,3 meter breed en heeft een zwaard en een inklapbaar roer. Het totale zeiloppervlak bedraagt 9,4 m2. Het is een internationaal erkende wedstrijdklasse voor de jeugd sinds 1958 (ISAF erkend).

De Cadet is een zeewaardige zwaardboot, geschikt voor het zeilen op groot water als het IJsselmeer. De boot kan tot windkracht vijf-zes het water op en is bestand tegen golfslag en ruw water.

WSV Giesbeek gebruikt de Cadet alleen voor jeugd van 8 tot en met 15 jaar. Dit in verband met de maximum leeftijd voor de jeugdzeildiploma’s.

Zeilen in een Cadet

De stuurman of -vrouw is meestal ouder dan de bemanning en over het algemeen meer ervaren. Rond de leeftijd van 12, 13 jaar beginnen kinderen vaak zelf met sturen. Door eerst als bemanning te starten doen kinderen ervaring op en leren ze het zeilen in de praktijk met de hulp van de stuurman. De bemanning leert de basis op deze manier veel sneller. Dat maakt de doorstroom naar stuurman veel gemakkelijker.

De stuurman profiteert ook van de interactie met de bemanning omdat het uitleggen van een vaardigheid betekent dat er goed over moet worden nagedacht.

Kortom, de stuurman kan beter aan zijn/haar techniek werken, denkt meer over het varen met de boot na, terwijl de bemanning in een veel rustigere omgeving, meer uitleg krijgt dan alleen van de instructeur.

Cadet-jeugd in actie


Voordeel

Voordeel van leren zeilen in een Cadet is dat kinderen daarna kunnen zeilen in elke boot. De Cadet is namelijk volledig getuigd. De boot heeft een grootzeil, fok en spinnaker.

Ook leren kinderen om goed samen te werken als een team.

Deelname zeilwedstrijd Combi Oost

Deelnemers van de Cadet zeillessen mogen met de Cadet lesboten deelnemen aan de Combi Oost jeugdwedstrijd in Giesbeek. Op deze manier kunnen zij kennis maken met het zeilen van wedstrijden.

Twee is leuker dan alleen

Voor veel kinderen blijkt zeilen met z'n tweetjes een stuk leuker dan alleen. Dus vinden kinderen het alleen zeilen in de Optimist niet (meer) leuk, dan is de kans groot dat ze het wel naar hun zin hebben in de Cadet.

Zeillessen bij WSV Giesbeek

Bij de lessen in de Cadet bij WSV Giesbeek hanteren wij een leeftijd van minimaal 8 jaar, een maximale lengte van 1,70 meter en een maximaal gewicht van 60 kg per deelnemer. Dit met het oog op het wisselen van taak (sturen en bemannen).

Enige ervaring met zeilen is gewenst. Bijvoorbeeld in de Optimist of een andere zwaardboot. 

Aanmelden Cadetzeillessen 2024 op woensdag- en vrijdagavond

De inschrijving voor de lessen in de Cadet zijn open.We geven les op niveau CWO Basis, Ervaren en Gevorderd. Op deze pagina kun je je aanmelden

Wil je eerst meer informatie? Neem dan contact op met de coordinator via eitcurtsnitoobdraawz.[antispam].@wsvgiesbeek.nl

Meezeilen als bemanning

Wil je wel een keer meezeilen als bemanning met de wedstrijdzeilers in een Cadet? Neem dan contact op met de DCCA (zie hieronder). 

img-20170811-wa0012

Verder met wedstrijdzeilen

WSV Giesbeek kent ongeveer 7 jeugdteams (14 jeugdleden) die in de Cadet deelnemen aan zowel lokale, landelijke als internationale wedstrijden. Zo doet de Cadetklasse onder meer mee aan het United 4 wedstrijdcircuit in Workum en Medemblik, de Dutch Youth Regatta (DYR) in Workum en de Europese en Wereldkampioenschappen met Cadetzeilers uit gemiddeld zo’n 15 landen. Zeilen en optrekken met kinderen uit andere landen maakt het extra bijzonder.

Maar liefst 10 jeugdleden van WSV Giesbeek deden in 2022 mee aan het WK in Torque (Engeland).

Kinderen die verder willen met wedstrijdzeilen in een Cadet zijn welkom bij de Dutch Cadet Class Association (DCCA). Dat is de landelijke Cadet klasse, zij kunnen je meer informatie geven.

 
 
 
 
 
 
 

Activiteiten


 

JUL
20
Sailability zeildag

Sailability | 10:00 - 17:00 | WSV Giesbeek

JUL
21
Cadettraining

Zwaardbootzeilen (Cadet, Optimist, Laser, L. pico) | 09:00 - 16:00 | Haven

JUL
23
Vrijzeilen dinsdagavond

Algemeen | 18:30 - 21:30 | deel 14 / 21 | Haven WSV Giesbeek

JUL
24
Woensdagavondcompetitie

Algemeen | 20:00 - 22:00 | deel 14 / 28 | Lijzijde

JUL
30
Vrijzeilen dinsdagavond

Algemeen | 18:30 - 21:30 | deel 15 / 21 | Haven WSV Giesbeek

Contact


 

ADRES

  • Watersportvereniging Giesbeek
  • Havenweg 4
  • 6987 EP Giesbeek

TELEFOON

  E-MAIL administratie

  E-MAIL ligplaatsen

© 2022 WSV Giesbeek