Volwassenen

Volwassenen kunnen bij WSV Giesbeek kiezen om lessen te volgen in de volgende boottypen:

 • laser (1-persoons zwaardboot)
 • 470 (2-persoons zwaardboot)
 • Valk (meerpersoons kielboot)

Over het algemeen is de Valk favoriet bij volwassenen. Maar steeds meer volwassenen kiezen ervoor om zeillessen in de laser te volgen. Het is een veel sportievere boot om in te zeilen dan een Valk. De 470 is ook een keuzemogelijkheid maar deze boot is niet geschikt om in te zeilen als je dat nog nooit eerder gedaan hebt. Valken en lasers zijn daarvoor wel geschikt. 

Laser

470

Info: Erwin Hengeveld
06-51207902

Info: Erwin Hengeveld
06-51207902

Laser Radial 470
Lengte van 4,23 mtr. 
Breedte van 1,42 mtr. 
De romp weegt 59 Kg. 
Zeiloppervlakte Standaard 7.06 m2 
Radiaal 5.76 m2 en een 4,7 m2.
Lengte 4,70 m 
Breedte 1,68 m 
Mast 6,78 m 
Giek 2,65 m 
Gewicht 120 kg 
Grootzeil 9,12 m2 
Fok 3,58 m2 
Totale zeilopp 12,70 m 
Spinnaker 13,00 m2 
Diepgang met zwaard ca. 1,05 m

Voorwaarden

Je moet in het bezit zijn van minimaal een zwemdiploma A en je moet lid zijn of worden van WSV Giesbeek. Als er teveel aanmeldingen zijn is je lidnummer bepalend voor de toewijzing.

Aanmelden

Je kan je opgeven door het aanmeldingsformulier zeillessen (zwaardboten) volledig in te vullen.

 

valkValk

Voorop staat dat je veel plezier op het water wil beleven. Dat kan prima binnen onze vereniging. Het is natuurlijk wel handig dat je dan weet hoe je goed en veilig kunt zeilen en dat je bijvoorbeeld ook iets weet over de verkeersregels op het water. 

Om dat te bereiken kun je kiezen voor een zeilopleiding in een Valk. Het is een type boot dat overal in het land verhuurd wordt. Het zijn stabiele en veilige boten, die bij uitstek geschikt zijn voor zeilinstructie aan volwassenen.

Wij runnen als vereniging een officiële zeilschool. We volgen daarom de richtlijnen van de Commissie Watersport Opleidingen (CWO). Met bijvoorbeeld een CWO2-diploma kun je bij normale omstandigheden op verantwoorde wijze zelfstandig gaan zeilen. In de CWO-opleiding staan kwaliteit, veiligheid en het kweken van enthousiasme voor het zeilen voorop. Als lid en cursist kun je daarnaast gebruik maken van boten tijdens de verenigingsavond op de woensdagen.

Naast de praktijk van het zeilen wordt er natuurlijk ook aandacht besteed aan de theorie. 

Zomerzeilen

Wil je eerst kijken of zeilen je bevalt? Doe dan aan het eind van de zomer mee aan het zomerzeilen. Van ongeveer eind augustus tot half september kun je tijdens een korte introductie van 3 lessen op een ontspannen manier kennis maken met het zeilen.

Bevalt deze introductie, dan kun je het jaar erop in het voorjaar de zeilopleiding volgen. Uiteraard kun je ook direct inschrijven voor de zeilopleiding zonder aan de introductie mee te doen. Zie hieronder voor meer informatie, aanmelding en data.

Voorjaarszeillessen

We geven de Valkzeillessen op doordeweekse avonden en op de zaterdagmorgen van eind maar tot eind juni. In totaal krijg je 12 lessen. De avondlessen starten om 18.30 uur en duren tot ongeveer 21.00 uur. Op zaterdagochtend begint de les om 9.30 uur en eindigt om 12.00 uur.

Bij onze vereniging geven we les op drie verschillende CWO-niveaus:

 • CWO 1: voor de beginnende zeiler
 • CWO2: voor de semi-gevorderde zeiler
 • CWO 3: voor de gevorderde zeilers

Nagenoeg alle zeilscholen in Nederland werken met dit CWO-systeem. 

CWO 1 (voor de beginnende zeiler)

Deze opleiding is bedoeld voor volwassenen die nog nooit gezeild hebben. Tijdens de opleiding worden systematisch de beginselen van het zeilen bijgebracht.

Het diploma omvat de eenvoudige basisvaardigheden zoals hijsen en strijken, sturen, bediening van de zeilen en overstag gaan, aangevuld met de bijbehorende theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Dit alles onder gunstige omstandigheden: een rustig vaarwater en een matige wind (3 Beaufort).

Laat je aan het einde van de zeillessen zien dat je dit niveau beheerst dan ontvang je het diploma Kielboot CWO 1. Behaal je dit niveau nog niet, dan ontvang je van ons een vorderingenstaat. Het volgende jaar kun je dan verder aan de slag om het niveau wel te behalen.

CWO 2 (voor de semi-gevorderde zeiler)

Cursisten die deze opleiding willen volgen, worden verondersteld de beginselen van het zeilen, zoals behandeld in Kielboot CWO 1, te beheersen.

Het diploma omvat naast de eerder genoemde basisvaardigheden ook manoeuvres als opkruisen, aankomen aan hoger wal en man over boord, aangevuld met de bijbehorende theorie. Alles onder redelijke omstandigheden: niet te druk vaarwater, tot windkracht 4 Beaufort.

Om het diploma Kielboot CWO 2 te behalen moet je ook slagen voor het bijbehorende theorie-examen. Het theorie-examen voor CWO 2 nemen we eens per jaar af in ons theorielokaal Lijzijde op het terrein van WSV Giesbeek. In het data-overzicht hieronder staat de datum waarop we het theorie-examen afnemen.

CWO 3 (voor de gevorderde zeiler)

Met ingang van seizoen 2017 geven we geen zeillessen meer op Kielboot CWO 3 cursus niveau. Cursisten die bij ons nog geen 3 jaar Kielboot les hebben gehad en al wel hun CWO 2 diploma hebben gehaald, kunnen zich voor dat derde jaar nog wel opgeven voor een CWO 2+ cursus om hun CWO 2 vaardigheden te verdiepen.

Theorie

Aanbevolen boek

De theorie van het zeilen staat uitgelegd in 'Het Zeilboek' van J. Peter Hoefnagels dat bij de meeste goede boekhandels verkrijgbaar is. Dit boek bevat alle theorie die je moet kennen om goed en veilig te kunnen zeilen. Tijdens de praktijklessen wordt er ook voortdurend naar dit boek verwezen en wordt er regelmatig gevraagd om alvast de theorie door te nemen voor de volgende praktijkles.

Tevens is het boek eigenlijk onmisbaar om het theorie-examen van CWO 2 (en CWO 3) te behalen. 

Avondlessen

Tijdens de zeillessen in de boot komt natuurlijk ook de theorie aan bod. Maar daarnaast geven we in de winterperiode ook extra theorieles op de woensdagavonden. Per avond bespreken we specifieke onderwerpen als koppels en krachten, tochtvoorbereiding en schiemanswerk. 

Alle cursisten zijn daarbij van harte welkom.

Openingsavond

Het zeilseizoen wordt elk jaar, meestal op de laatste vrijdagavond van de wintertijd, geopend in café Ruumzicht op de jachthaven (aanvang 20.00 uur). Alle instructeurs en alle cursisten komen bij elkaar om kennis te maken, details over kleding uit te wisselen en de nodige afspraken te maken. Vanzelfsprekend wordt de gezelligheid deze avond ook niet vergeten.

Frieslandweekend

Voor alle cursisten en oud-cursisten organiseren wij ieder jaar in september, van vrijdagavond tot zondagmiddag, een weekend zeilen in Friesland. Hier krijg je de kans om de ervaring die je hebt opgedaan tijdens de lessen echt in praktijk te brengen in de vele soorten vaarwater die Friesland rijk is. Reserveer dit weekend alvast in je agenda. Het is echt een superweekend! De kosten van dit weekend worden tijdig bekend gemaakt.

Woensdagavond, verenigingsavond

In 2017 introduceerden we voor het eerst 'de verenigingsavond' op de woensdagen. Op deze avond zijn alle Valken vrij geroosterd en kun je als cursist lekker vrij gaan zeilen. Dan kun je wat je geleerd hebt in de praktijk brengen en zeilmeters maken. Hoe meer ervaring, des te beter. 

Tijdens die avond zijn er wel instructeurs aanwezig maar de nadruk ligt op zelfredzaamheid. Ook is op die avonden ons clubhuis Ruumzicht geopend voor een drankje en een hapje, zodat ook je ook even lekker na kunt praten over de opgedane ervaringen.

Data zeillessen voorjaar 2018

Aanmelden voor zeillessen in een Valk voor voorjaar 2018 is niet meer mogelijk. Het maximale aantal deelnemers is bereikt. 

Openingsavond

 16 maart 2018

Start praktijklessen

 24 maart 2018

Theorie avond: Vaarreglement en Koppels en krachten

Theorie avond: Tochtvoorbereiding

Theorie avond: Vaarreglement en Schiemanswerk

Theorie avond: Schiemanswerk en Koppels en krachten

11 oktober 2017

8 november 2017

10 januari 2018

7 februari 2018

Theorie-examen

 7 maart 2018

Midzomernachtzeilen

 20 juni 2018

Introductiecursus zomerzeilen

 Week 35, 36 en 37

Frieslandweekend

 7, 8 en 9 september 2018

Aanmelden

Je kunt je helaas niet meer aanmelden voor de voorjaarsopleiding 2018. Het maximale aantal deelnemers is bereikt.

Kosten

De kosten (seizoen 2017-2018):

Je moet lid woder van WSVGiesbeek.

De kosten van de CWO-opleiding bedragen 205, - euro per seizoen voor de praktijklessen, de theorieavonden, eventueel het theorie-examen en het vrij-zeilen op de woensdagavond. Voor meer informatie kun je mailen naar: kielbootinstructie of bel Willem Sijbrant, 0313-631516. Je kunt bij ons maximaal 3 jaar achtereenvolgend een CWO-opleiding volgen.

Aanmelden zomerzeilen

Vanaf 15 mei 2018 kan er weer aangemeld worden voor het zomerzeilen. Een korte introductie van 3 lessen voor volwassenen in augustus en september om kennis te maken met zeilen. Je krijgt les op een doordeweekse avond (van 18.30 tot 21.00 uur) of op zaterdagochtend (van 09:30 tot 12:00 uur). Voor deze cursus hoef je geen lid te zijn van WSV Giesbeek. De kosten van deze drie lessen zijn € 50,-. Ook hiervoor is het aantal plaatsen beperkt en is het tijdstip van aanmelding leidend voor de volgorde van plaatsing. Inschrijven voor deze introductie kan vanaf 15 mei tot 1 juli 2018 op de volgende wijze: stuur een mail naar kielbootinstructie met per potentiële deelnemer de volgende gegevens:

 • Initialen
 • Roepnaam
 • Achternaam
 • Straatnaam en huisnummer
 • Postcode en woonplaats
 • Telefoonnummer
 • Emailadres
 • 1e voorkeur lesavond/ochtend
 • 2e voorkeur lesavond/ochtend

 Begin juli krijg je dan bericht of we je hebben kunnen plaatsen en zo ja, op welke dag.

Activiteiten


 

NOV
19
RZ - Klein Vaarbewijs I

Cursussen | 20:00 - 22:00 | WSV Giesbeek

De kosten zijn 125,- € voor de cursus inclusief boek maar exclusief examenkosten

NOV
22
RZ - Repetitie avond Ruumsingers

Ruumsingers | 20:00 - 10:30 | Ruumzicht

NOV
26
RZ - Klein Vaarbewijs I

Cursussen | 20:00 - 22:00 | WSV Giesbeek

De kosten zijn 125,- € voor de cursus inclusief boek maar exclusief examenkosten

DEC
3
RZ - Klein Vaarbewijs I

Cursussen | 20:00 - 22:00 | WSV Giesbeek

De kosten zijn 125,- € voor de cursus inclusief boek maar exclusief examenkosten

DEC
6
RZ - Repetitie avond Ruumsingers

Ruumsingers | 20:00 - 10:30 | Ruumzicht

Contact


 

ADRES

 • Watersportvereniging Giesbeek
 • Havenweg 4
 • 6987 EP Giesbeek

TELEFOON

 • 0313 - 63 14 34

  heeft u Nieuws

Volg ons op Facebook

Voor het weergeven van de Facebook widget dient u de 'overige cookies' te accepteren via uw cookie instellingen.

Sponsoren Lees meer

 
 

© 2017 WSV GIESBEEK